T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADIYAMAN / KAHTA - Kahta Özel Eğitim Uygulama Okulu III. Kademe

Haberler

Nis

Okul bahçemizdeki ağaçlar Okul Müdür Yardımcımız Orhan BOZKURT tarafından budanmış, bahar ayı kapsamındaki gerekli ilaçlama ve bakım çalışmaları yapılmıştır. Orhan Hocamızın sayesinde okul bahçemiz sağlık, düzen  ve temizlik  kapsamında bakımlı hale gelmiştir.

Nis

Pandemi ile mücadele ettiğimiz şu günlerde okulumuzda  Covid-19  tedbirleri  kapsamında  önlemler daha sıkı arttırılmış , temizlik ve hijyen ciddi denetimler ve özenli çalışmalar ile yürütülmektedir. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü  ve Sağlık Bakanlığının  işbirliği ile   "OKULUM TEMİZ " belgesi takdim edilmiştir. Okulumuzda maske kullanımı, sosyal mesafe , dezenfaktan kullanımı vb. tüm  tedbirler hassasiyetle yürütülmektedir. 

Nis

 Kahta Özel Eğitim Uygulama Okulu 3. Kademe olarak  başta okul idaremiz ve öğretmenlerimizin girişimi ile bugün İlçemiz Kaymakamı Sayın Abdil KOÇ ' un da   katılımıyla uygulama evimizi  faaliyete açmış bulunmaktayız.

Zihinsel engeli ve otizmi olan öğrenciler, Millî Eğitim Bakanlığınca, Türkiye genelindeki özel eğitim uygulama okullarına yaptırılan "ev"lerde, günlük yaşam becerileri eğitimi almaya başladı."Uygulama evleri minik bir evin içerisinde bulunan her şeyi ihtiva ediyor. Bir evin neredeyse birebir aynısı. Oturma odası, yatak odası, mutfak, banyo, evde kullanılan buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, ütü gibi tüm eşyalar, kapılar, pencereler, anahtarlar, aydınlatma cihazları gibi bir evde akla gelen her şey düşünüldü. Öğrencilerimiz, günlük hayatlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan pratikleri ev konseptinde öğretmenleri nezaretinde yapıyorlar.

Öğrenciler, uygulama evlerinde yemek masası hazırlama, kalan yemekleri buzdolabına koyma, bulaşık, çamaşır makinesi, fırın gibi cihazları çalıştırma, banyoyu kendileri için hazırlama, yatak toplama, ütü yapma, kapıları kilitleme, evi temizleyerek elektrik süpürgesi kullanma, öz bakımlarını yapma, giysilerini temiz ve düzenli kullanma, mutfak aletlerini sorunsuz çalıştırma gibi becerileri öğreniyor. Bu becerileri sorunsuz ve başkasına ihtiyaç duymadan yapabilmek, orta-ağır zihinsel ve otizmli bireyler ve aileleri için büyük önem taşıyor."

 

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Hizmetleri Müdürlüğü başta olmak üzere  projeye destek olan tüm birimlere şükranlarımızı sunarız.

Ulusal basında projemize yer veren tüm medya mensubu çalışanlara ve emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ederiz. Okulumuz öğrencileri ve öğretmenleri adına  faydalı olması dileğiyle..

https://www.sabah.com.tr/adiyaman/2021/04/07/kahtada-uygulama-evi-acildi

https://www.haberler.com/kahta-da-uygulama-evi-acildi-14047978-haberi/

https://www.sondakika.com/haber/haber-kahta-da-uygulama-evi-acildi-14047978/

https://www.kahtanews.com/kahtada-uygulama-evi-acildi-6227h.htm

Nis

Nis

Mrt

Her yeni günün bizler için tüketim olduğu günümüzde, atık malzemeleri değerlendirme önemli bir yaklaşım olarak karşımıza çıkıyor. Asıl işlevini yapamaz hale gelerek kullanılamaz duruma gelen bir çok şeyi biraz bakım ya da tamirle işlevsel kılabiliriz yada onlarda değişik yeni ürünler elde edebiliriz. Bunun bir çok örneğini kendimiz evimizde yada işimizde hali hazırda yapıyor olabiliriz.  Atıkları yeniden değerlendirmek ve geri dönüşüm yapmak önemli bir hal alıyor.Çevreci yaklaşımlar zaman geçtikçe fazla rağbet görmekte ve birçok sanayi kuruluşu firma üretim yöntemlerini gözden geçirmek zorunda kalmaktadır. Bir ürün üretilirken mutlaka geri dönüşüm özelliğinin bulunması gerekir. Geri dönüşebilen ürünler çevremizi ve dolayısıyla dünyamızı korumaktadırlar. Bu yüzden geri dönüşüm uygulamaları çok büyük öneme taşımaktadır. Bizler de okul olarak başta El Sanatları dersi öğretmenimiz Fatma OĞUZ' un öncülüğünde  cam şiseden kavanoz yapımı , mumluk yapımı çalışmaları bunun yanı sıra müsvette  gazete ve dergi kagıtlarından Afrikalı kadın dekor figürü çalışması uygulanmaktadır. Yine küçük taşlardan bodrum evleri dekor figürü vb çalışmalar geri dönüşüm bilinci ile  özel eğitim öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin de aktif katılımı ile yapılmaktadır. Çevreci bilincin daha çok yerleşebilmesi dileğiyle..

Mrt

Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Down sendromlularda görülen bazı fiziksel özellikler çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır. Bu özelliklerin hepsi veya birkaçı görülebilir. Down sendromlu bebekler istisnalar olmakla beraber yaşıtlarından daha yavaş büyürler. Zihinsel gelişimleri geriden gelmektedir. Bu gerilik yaş büyüdükçe daha belirgin olarak gözükmekte, ancak uygun eğitim programları ile Down sendromlu çocuklar pek çok başarıya imza atmakta ve toplum hayatı içinde anlamlı hayatlar kurabilmektedirler.

Mrt

Çanakkale Zaferimizin 106. yıldönümünde aziz şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

Mrt

Kahta Özel Eğitim Uygulama Okulu 3.Kademe öğrencilerinden Yusuf Çelik'in "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü" anma etkinliği kapsamında çizmiş olduğu resim dergide yayımlanmaya hak kazanmıştır.

Nis

Okul Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmeni Aysel YILDIRIM tarafından Halk eğitim merkezi bünyesinde açılmış olan  Salgın Döneminde Özbakım Becerileri isimli kursa katılım gösteren kursiyer velilerimize Katılım Belgesi takdim edilmiştir. Bu tür aile eğitim çalışmalarının devamlılığını diler, katılım gösteren velilerimize teşekkür ederiz.

Mrt

Bugün tüm dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyoruz. Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır.

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN.

Mrt

 

"Okullar tedbirlerle açılacak."

Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulunca "Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi"nde salgın sürecinde okullarda alınması gereken önlemler belirlendi.Covid-19'un ana bulaşma yolunun damlacık ve temas olduğu vurgulanan rehberde yer alan bilgiye göre, okullar toplu bulunulan alanlardan olduğu için hastalığın bulaşma riski açısından "riskli" grupta yer alıyor. Bizler de okul olarak gerekli tüm hijyen ve temizlik önlemlerini alıp yüzyüze eğitime  bugün itibariyle başlamış bulunmaktayız. İkinci eğitim öğretim yılının başarılı geçmesi dileğiyle..

Ara

Birleşmiş Milletler'in 1992 yılında almış olduğu karar sonrası "Uluslararası " olarak ilan edilen 3 Aralık, o gün itibariyle tüm dünyada engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek amacı ile belirlenmiş bir gün.

Bugün gerek sosyal yaşamda gerekse iş yaşamında kendilerine çok zor yer bulan ve yaşamın birçok alanında çeşitli "engeller" ile karşılaşan engelli yurttaşlar sorunlarını dile getirecek.

 1992 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 47/3 sayılı kararı ile ilan edildi. Toplumun ve toplumun her alanında engelli bireylerin haklarını ve refahını teşvik etmeyi ve engelli bireylerin durumuna dair politik, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamın her alanında farkındalık arttırmayı amaçlamaktadır. 

Bizler de okul olarak bu farkındalığın oluşabilmesi adına her ne kadar eğitim öğretime ara verilip, uzaktan eğitim şeklinde çalışmalarımıza devam ediyor olsak da bu sürecin elbet bir gün son bulacağını umut ediyor, ve her daim siz öğrenci ve velilerimizin yanında olduğunu  tekrardan hatırlatmak istiyoruz.

GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN...

Kas

Birleşmiş Milletler tarafından engellilerin toplumsal yaşama tam ve diğer bireylerle eşit katılım sağlanmalarına ilişkin çalışmalar yürütülmüştür. Bu kapsamda engellilerin sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek için 3 Aralık, 'Uluslararası Engelliler Günü' olarak ilan edilmiştir. Ülkemizde de çeşitli etkinlikler düzenlenerek eğitim, sağlık, çalışma hayatı gibi alanlarda fırsat eşitliği sağlanması ve farklılıklara saygı gösterilmesi, mekânsal erişim yanında teknoloji ve bilgiye erişimin bu bireyler için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekilerek toplumsal farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır.

Unutmayalım ki engellilik birey ve ailesi için zorlu yaşam koşullarını beraberinde getirmekte ve onların yaşadığı sorunlarla baş etmeleri sürecinde bizlere görevler düşmektedir. Bu nedenle her alanda onların yaşamlarını kolaylaştırmak, yılın her günü onları anlamak için her gün birlikte çalışalım.

Hoşgörü, sevgi ve saygıyla daha güçlü bir ülkede hep birlikte yaşamı kucaklayalım.

Kas

Özel Gereksinimli Bireylerin Velilerine yönelik  Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan " Salgın Hastalıklar Döneminde Öz bakım " konulu kursumuz 12.11.2020-13.11.2020 tarihleri arasında  açılmış olup,  kursiyerlere eğitim   Okul Psikolojik Danışmanı Aysel YILDIRIM  tarafından verilmiştir.  Kursa katılan tüm katılımcılara teşekkür eder, bu tür Aile eğitim programlarının devamlılığını dileriz.